Itt jár Csanytelek
JA slide show

Csanytelek

E-mail Nyomtatás PDF

3000 lelkes község Csongrád megye északi részén a Tisza jobb partján a Csongrádot Szegeddel összekötő út mentén. A települést az 5-ös számú útról Pálmonostora, Tömörkény felől közelíthetjük meg.

Csanytelek az 1960-as évektől kezdve a primőr zöldségtermesztés egyik országos szempontból is jelentős központja. A fűtött fóliasátras korai hajtató technológiával főleg paradicsomot, uborkát, paprikát és káposztaféléket termesztenek és a virágkertészet is elterjedt. A községtől délre épült ki Közép-Európa egyik legmodernebb halastava a Csaj-tó vízrendszerén, ahol pontyot és busát tenyésztenek.

A község legnagyobb vonzerejét csodálatos természeti környezete jelenti. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozó Csaj-tó és a tiszai ártér rendkívül gazdag madár- és érdekes növényvilágát (üstökös gém, kanalas gém, kiskócsag) ismerheti meg a kiránduló. A horgászat kedvelőinek a helyi egyesület által fenntartott Megyesi-tó és a Tisza jelenthet célpontot. A folyó szabad strandja és hajóállomása a vízi sportok szerelmeseit várja. Lehetőség van sétakocsikázásra, tereplovaglásra, valamint a közeli Ópusztaszeri Nemzeti Történet Emlékpark meglátogatására is.

Csanytelek az ország leghosszabb faluja, az ország dél-alföldi részén, a Tisza jobb oldalán, a 4519. számú fő közlekedési út mentén, Csongrádtól 14, Szegedtől 36 km-re fekszik, a hozzá tartozó terület mintegy 3200ha.

Emberföldrajzi története a neolitikum körüli időkre nyúlik vissza, első írásos feljegyzés Szent Istvántól, 1036-ból keletkezett, melyben egy adománylevél a bakonybéli apátságnak adományozza a faluhoz tartozó Landor (Nádor) tavat.

A XIX. században fejlődött nagyközséggé. Sajátos településszerkezetét a Károlyi gróf földpolitikájának köszönheti. A település gazdálkodását a dohánytermesztés és az állattenyésztés határozta meg, illetve a máig honos halászat, amely napjainkban az ország második legnagyobb összefüggő természetes és mesterséges tórendszerén folyik. Az egyedi madárvilágú Csaj-tó a hivatásos és amatőr madarászok egyik legkedveltebb dél-alföldi megfigyelő területe.